Våre
Oppskrifter
Grunnoppskrift
Ingredienser 2 brød
- 1 l vann, lunkent 
 (kaldt ved langtidsheving over natten)
- 1,5–1,7 l hvetemel, sammalt hvete eller spelt 
- 5 dl havregryn 
- 1 pose tørrgjær 
- 1,5 dl knuste linfrø 
- 1,5 dl gresskarkjerner 
- 1,5 dl solsikkekjerner 
- 1 ts salt 
- 0,25 dl mørk sirup 
- 0,5 dl rapsolje 
Ingredienser 12 brød
- 6 l vann, lunkent 
 (kaldt ved langtidsheving over natten)
- 10–10,2 l hvetemel, 
 sammalt hvete eller spelt
- 3 l havregryn 
- 3 poser tørrgjær 
 (ev. 1,5 ts for kaldheving)
- 9 dl knuste linfrø 
- 9 dl gresskarkjerner 
- 9 dl solsikkekjerner 
- 6 ts salt 
- 1,5 dl mørk sirup 
- 3 dl rapsolje 
Fremgangsmåte
Til 12 brød: Bruk gjerne kjøkkenmaskin og hell over i brødformer. Hevetid 1-1,5 time. Ved heving 2 ganger: Heve først 1 time og deretter 30 minutter i formene før steking.
Til 2 brød: Kan fint eltes for hånd. Deigen kan kaldheves over natten: Ha deigen over i brødformer og etterheve i 2 timer før steking.
- Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle. 
- Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd 
 (fersk gjær smuldres med det tørre hvis man bruker det istedenfor tørrgjær i kjøkkenmaskin. Ved elting for hånd løses den opp i væsken).
- Deigen er ferdig når er glatt og skinnende, og ujevnheter i strukturen er eltet ut. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen. 
- Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 min. 
- Sett ovnen på 200 grader – over og undervarme. 
- Stek brødene 30–45 minutter. (Dette avhenger litt i forhold til størrelse på brødformer og kan variere fra ovn til ovn). 
- Avkjøl på rist. Skjær gjerne opp i skiver og frys ned hvis ikke alt spises i løpet av et par dager. 
- Nyt med godt pålegg som for eksempel hvitost, makrell i tomat, kokt egg, leverpostei eller hjemmelaget chiasyltetøy. 
Rundstykker
Bruk samme oppskrift som Norlandiabrødet til å bake rundstykker.
Alternative justeringer: 12–16 stk
- Bytt ut halvparten av sammalt mel med siktet mel. 
- Bruk litt ekstra mel til utbaking. 
- Tilsett 2 dl raspet gulrot, squash eller andre grønnsaksrester. 
- Supperundstykker: Tilsett for eksempel basilikum eller oregano og litt hvitløkskrydder. Bytt ut rapsolje med extra virgin olivenolje. 
Hevetid:
Steketid/temperatur:
Tips for å bruke opp rester
Brød med gulrot
Samme oppskrift som Norlandiabrød kan også brukes med gulrot.
- Tilsett raspet gulrot i brødet. 
- Gjerne 2 dl i oppskriften til 2 brød. 
Norlandiabrød med havregrøtrester
- 3,5l.vann 
- 1 L Grøt 
- 4,3 L hvete sammalt 
- 2 L havregryn 
- 5dl greskarfrø 
- 5dllinfrø 
- 5dl solsikkefrø 
- 5dl sesamfrø 
- 1dl sirup 
- litt salt 
- 4 pose tørrgjær 
- 3dl olje 
Hev i ovnen på 50 grader i 30 min, stekes ved over og undervarme 195–200 grader i 30 min.
Rundstykker med havregrøt
- 5,5 liter sammalt hvete 
- 3,5 liter vann 
- 1 liter Grøt 
- 2 liter havregryn 
- 5 dl greskarfrø 
- 5dl linfrø 
- 5dl solsikkefrø 
- 5dl sesamfrø 
- 1dl sirup 
- litt salt 
- 4 pose tørrgjær 
- 3dl olje 
Hev deigen 30–45 min og etterhev i ovnen 15 min på 50 grader eller 30 min i romtemperatur. 
Stek på 190–200 grader i 20 til 25 minutter.
Toast av tørt brød
Toast er ypperlig å lage hvis brødet er litt tørt. Tenk på toast som pizza, og varier innholdet. Server toast med grønnsaksstaver eller salat.
Forslag til typer toast:
- Pesto og ost 
- Tomat, rødløk og fetaost 
- Ost, skinke, pizzakrydder og tomat 
- Steinsopp eller champignon (ev salt og pepper), ost og for eksempel persille. 
- Bønnepure (se oppskrift under) og ost – servere med salsa og guacamole. 
- Aubergine, paprika og pesto. 
- Snøfrisk, spinat, pesto, ost og pizzakrydder. 
Bønnepuré: Stek finhakket løk, hvitløk og paprikabiter i rapsolje. Ha på hvitvinseddik og la det dampe ut, tilsett (hermetiske) kidneybønner og kok i ca. 10 min. Avkjøl litt og kjør til puré i en blender eller med stavmikser. Smak til med limesaft og salt.
Krutonger av tørt brød
Krutonger er perfekt å bruke til supper, salat eller crunchy grønnsakstopping. Til 2 glass trenger du ca. 300 g rester av brød.
 
Vanlig krydderblanding til 2 glass
- 6 ss olivenolje 
- 1,5 ts salt 
- 0,5 ts kvernet pepper 
Urteblanding til 2 glass
- 6 ss olivenolje 
- 1 ts salt (trenger ikke salt hvis det er salt i pizzakrydderet). 
- 4 ts provincekrydder eller pizzakrydder. 
 Friske urter fra kjøkkenhagen kan gjerne brukes.
Slik gjør du:
- Skjær brødet i små terninger. 
- Bland olje og ønsket krydder. 
- Fordel brødterningene likt i 2 ulike boller. Vend brødet i krydderblandingene (1 med vanlig, 1 med urter). Det er alltid fint å gi barna alternativer å velge imellom. 
- Ha brødterningene på bakepapirkledd stekebrett. 
 1 brett til vanlig krydderblanding, og ett brett til urtekrutongene. Pass på at terningene fordeles godt utover og ikke ligger oppå hverandre.
- Stek ett brett av gangen 180 °C i ca. 15 minutter eller til brødkrutongene er sprø. 
 
                         
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
               
            
              
            
            
          
              